joi, 9 ianuarie 2014

Sfaturi pentru copilul cu enurezis

De cele mai multe ori esti luat pe nepregatite si nu stii ce se intampla. Fie ca uzi patul noaptea de cand erai mai mic, fie ca dintr-o data a aparut aceasta ciudatenie, trebuie sa te prgatesti sa lupti sa o faci sa dispara. Nu e deloc sanatos pentru tine sa te trezesti ud, apoi intreaba-te ce simt parintii tai si ia in consideratie ca nu poti pleca cu prietenii in excursie sau in tabara. Nici nu poti sa le vorbesti prietenilor de acest lucru...
Exista cateva trucuri simple care te scapa de acest cosmar.
Primul ar fi sa nu mai bei apa, suc, sau alte lichide dupa ora 19. Daca ti-este foarte sete limiteaza-te doar la 2-3 guri de apa. Trebuie sa iti modifici viata si sa faci un efort in acest sens dar gandeste-te ca doar asa ai sa reusesti sa pleci in tabara!
Al doilea este mersul la toaleta inainte de a te baga in pat pentru somnul de seara. Daca ai bunul obicei sa citesti inainte de a adormi, fa un efort si mergi la toaleta inainte de a adormi. Conteaza foarte mult acest lucru.
Al treilea este un obicei mai ciudat pe care trebuie sa ti-l faci. Atunci cand esti la toaleta si faci pipi, nu lasa jetul sa curga dintr-o data. Intrerupe-l pentru 2-3 secunde si apoi da-i iar drumul sa curga pentru cateva secunde iar apoi intrerupe-l din nou pentru 2-3 secunde si tot asa. Fa acest lucru ca o joaca de fiecare data. Te ajuta sa iti intaresti muschii. E ca atunci cand faci flotari pentru a intari bretele.
Al patrulea truc este sa nu dai vina pe tine pentru acest fapt. Nu esti tu de vina ca se intampla acest lucru. De fapt nu e vina nimanui. Nu te condamna. Ia problema ca atare si inceraca sa o rezolvi.
Al cincilea truc, chiar daca nu iti place este sa iti speli singur pijamalele si asternutul pe care tocmai le-ai udat. De ce? Din doua motive: parintii tai vor vedea ca esti responsabil pentru ceea ce faci si vor intelege ca nu ii condamni pe ei si al doliea motiv este legat de felul cum lucreaza mintea ta. Cand iei o nota buna te astepti sa primesi o recompensa, nu? Exista bineinteles si reversul: cand uzi patul trbuie sa speli asternutul. Vei intelege mai tarziu... dar crede-ma ca este important.
Al saselea se refera la folosirea toaletei noaptea. Nu trebuie sa iti fie teama! Poti sa ii rogi pe parinti sa lase cate o lumina de veghe catre usa toaletei sa o gasesti mai usor pe intuneric. Este normal sa mergi la toaleta din timpul somnului.
Trebuie sa intelegi ca nu se cunoaste cu exactitate cauza faptului ca uzi patul noaptea. Deci sigur nu e din cauza ta sau a parintilor. Te vei vindeca mai mult ca sigur dar trebuie sa incepi chiar astazi sa urmezi sfaturile de mai sus!
Iti tin pumnii stransi si te rog sa imi scrii daca ai inceput astazi!

Un comentariu: